VIP návšteva v Bielorusku - Minsk a Marina Gorka

Naša návšteva sa udiala vďaka zaujímavej marketingovej akcie zo strany SkyWay Capital (SWC), presnejšie na základe súťaže o účasť na tomto výlete. Došlo tak k interakcii vývojárskej spoločnosti SkyWay s dôležitými delegátmi projektu z partnerského investičného fondu SW Capital. Daného tématického výletu sa zúčastnili 13 partneri, z toho 2 riaditelia (I. Andzane a F. Solár) a väčšina Top Expertov, dokopy až z 8 rôznych krajín, konkrétne z Lotyšska, Slovenska, Českej republiky, Estónska, Belgicka, Maďarska, Poľska a Rakúska.

Celá návšteva sa odohrala dňa 5. mája 2018 (v sobotu). Naša exkurzia začala návštevou administratívnej budovy priamo v Minsku, kde majú svoje sídlo konštrukčné kancelárie a na prízemí sa nachádza aj kancelária p. Junického. Aj keď p. Junický ako hlavný konštruktér strunovej technológie nebol osobne prítomný, keďže sa práve nachádzal na jednaniach v Spojených Arabských Emirátoch, ujala sa nás jeho pani manželka a zároveň generálna riaditeľka spoločnosti SkyWay CJSC "String Technologies" ("Strunové technologie" a.s.) Nadežda Kosarevová. V kancelárii p. Junického sa nachádzalo viacero zaujímavých suvenírov z jeho ciest po svete, a taktiež tie najnovšie a najdôležitejšie certifikáty (napr. ISO 9001 pre systém manažmenty kvality a pod.). Pred vstupom do kancelárie boli na stene vystavené rôzne diplomy, ocenenia a certifikáty v rozličných jazykoch (najmä v ruštine a angličtine). Odtiaľ sme sa presunuli do pilotného výrobného závodu, ktorý sa nachádza taktiež priamo v Minsku. Tak ako administratívna budova, tak aj výrobný závod sú už v plnom vlastníctve spoločnosti SkyWay. Tento krok nebol plánovaný takto skoro, ale je určite dobré, že sa k nemu pristúpilo s ohľadom do budúcnosti, pretože takto spoločnosť SkyWay ušetrí nemalé finančné prostriedky, keďže si už nebude musieť platiť drahé nájmy, či už kancelárií alebo aj výrobnej haly. Vo výrobnom závode nás sprevádzal tamojší vedúci závodu, ktorý nám ochotne odpovedal na naše otázky a podal viacero zaujímavých informácií. Videli sme konštruovanie 14 miestneho junibusu, 48 miestneho 2-kabínkového junibusu a 3-kabínkového junicaru. Videli sme všetko „až zvnútra“ ako dokladujú priložené fotografie nižšie. Dokonca sme tam mohli vidieť aj pripravený dopravník, ktorý len nedávno nainštalovali priamo v EkoTechnoParku pre nákladnú trasu, ktorý bude slúžiť ako nákladkový automatizovaný systém. Mohli sme vidieť aj priamo prácu rôznych strojov. Mňa najviac zaujal prístroj laser CUT-3015, ktorý vyrezával rôzne tvary do rôznych materiálov. Tento laser je profesionálny prístroj a veľmi drahý, takže aj na základe toho sme sa presvedčili, že kvalita je na prvom mieste. Napriek tomu, že bola sobota, stroje a pracovníci pracovali zodpovedne a naplno. Bolo taktiež vidno, že ich vôbec neruší naša prítomnosť a sú zvyknutí na návštevy od rôznych dôležitých delegácií či výprav z rozličných krajín.

Následne sme sa mikrobusom presunuli do Marinej Gorky, priamo do EkoTechnoParku, kde nás už čakala pani Nadežda, aby nás mohla sprevádzať aj celým ETP. Zaparkovali sme priamo pred ekodomom a odtiaľ sme sa vydali cez ovocný sad do skleníku, kde sme videli využitie humusu pri pestovaní zeleniny a ovocia. Tento humus sa bude používať aj na zaúrodňovanie zeme pri výstavbe adresných projektov napr. na polopúšti či púšti. Niektorí účastníci daného výletu si ešte boli spraviť fotky so svojimi stromčekmi (špeciálne investorské balíčky v minulosti). Potom už nasledovala jazda v 14 miestnom junibuse, kde sme boli rozdelení do 2 skupín pre väčšie pohodlie a tiež, aby sme si mohli lepšie zaznamenať daný zážitok cez fotky a videá (priložené nižšie). Bol to super pocit sa po 2 rokoch aktívnej práce, konečne na tom osobne previezť. Všetci sme boli prekvapení, že to bola veľmi tichá (oveľa tichšia ako jazda vlakom alebo autobusom), pohodlná a plynulá jazda. Dokonca sa ani netrebalo držať, keďže to bolo stabilné, aj keď úplne jemne sa to kolísalo, najmä pri vystupovaní. Po jazde sme sa ešte vydali do hlavnej budovy, kde je na prízemí múzeum, a kde sme videli na veľkých dotykových obrazovkách vesmírny projekt Spaceway a na strope mená všetkých investorov z minulého roka, ako to už bolo aj viackrát zverejnené. Potom sme už mali namierené priamo do ekodomu, kde sme cestou ešte prechádzali popri malému jazierku, kde rybár práve chytal a aj chytil 2 pstruhy. Aj tu sme sa presvedčili, že sa fakt bavíme aj o ekologickej zložke daného projektu, keďže tam pestujú bio-zeleninu a ovocie, a tiež chovajú nádherné pstruhy a onedlho budú chovať aj ovce a kozy. Na strechu ekodomu sme sa dostali vonkajšou stranou priamo cez drevené schodisko. Hneď ako sme boli na streche, nás ohromila tá nádherná „zelená strecha“. Bolo tom veľa rozličných rastliniek, či kríčkov a všetko to spolu krásne ladilo a vyzeralo fakt úžasne. Verím, že sa raz budú robiť takéto pasívne ekodomy aj na zákazku, a určite si potom 1 objednám pre seba. ;-) Zo strechy sme sa už cez presklené dvere, dostali vnútorným schodiskom priamo do domu, kde nás upútala prijímajúca miestnosť pre návštevy a delegácie, kde horel oheň v kozube, padala voda a všetko dotváralo veľmi príjemnú, uvoľnenú a priateľskú atmosféru. Cítili sme sa tam fakt ako doma a celá tá návšteva v nás zanechala určite samé pozitívne dojmy. Nakoniec sme si dobre pochutnali na vopred pripravenom bohatom občerstvení, kde nás ešte poslednými informáciami obohatila priamo pani Nadežda.

Táto návšteva určite splnila svoj účel, a prehĺbila poznatky a skúsenosti zúčastnených, ako aj riešenie strategických úloh v rámci ďalšej budúcej plánovanej spolupráce. V dôsledku tohto výletu sme sa všetci presvedčili o efektivite využitia investícií, obdržali sme odpovede na niektoré otázky, a skoordinovali sme prácu pre blízku ako aj vzdialenú budúcnosť. Odniesli sme si tiež viacero dôležitých postrehov, informácií, ako aj materiálov, a to najmä veľa autentických záberov vo forme fotiek či krátkych videí. Bola to neoceniteľná skúsenosť, pretože vlastná skúsenosť a zážitok zažiť niečo naživo sa nedá ničím nahradiť. Vždy bude platiť, že „je lepšie raz vidieť (zažiť), ako 100 krát počuť...“. Preto každému osobne odporúčam sa zúčastniť v budúcnosti podobného výletu (mali by sa organizovať ešte 3 takéto návštevy), alebo aspoň Ekofestu v Bielorusku dňa 4. augusta 2018 (v sobotu). Vaša dôveryhodnosť po takomto zážitku určite stúpne a vytratia sa akékoľvek pochybnosti!