Je projekt SkyWay podvod, pyramídová hra, Ponziho schéma, či seriózny start-up ?

Ak patríte k fanúšikom internetu, určite ste postrehli, že na internete nájdete skutočne všetko. Potrebujete sa však vedieť orientovať a vyhodnocovať dostupné informácie, lebo inak máte smolu. Okrem pravdivých údajov (faktov) vám internet často ponúkne aj polopravdy, či klamstvá a prekrúcanie faktov – závisí to od toho, aký účel sleduje autor. Aby sme pomohli neinformovaným, či dezinformovaným záujemcom o projekt SkyWay zorientovať sa, rozhodli sme sa napísať tento článok s množstvom faktov priamo zo zdroja. Iný uhol pohľadu umožní urobiť si jasno aj tým, ktorí sú už zmätení názormi „neprajníkov“ projektu SkyWay.

Keďže na rôznych webových stránkach (články, videá a recenzie) a na diskusných fórach prevláda kritický, pesimistický až antagonický názor o SkyWay, preto považujeme za povinnosť uviesť hlavné fakty, ktoré sú síce na internete dostupné, ale nikde nie sú uvedené v jednom článku, komplexne a rozvinuté do detailov. Budeme sa snažiť vyjadriť naše názory objektívne a vždy ich podložiť konkrétnymi odkazmi na uvedené zdroje, odkiaľ sme čerpali dané informácie. Kritici ťažia z toho, že čitateľ je povrchný a ak niečo tvrdia, nevadí im, že autor neprikladá relevantný odkaz, či zdroj svojej „zaručenej pravdy“.

Tento článok je určený pre všetkých ľudí, ktorí sú otvorení novým informáciám a radi si urobia svoj vlastný názor na základe viacerých článkov, videí, brožúrok, či iných materiálov. Samozrejme, že najviac nedôverčiví a opatrní sú ľudia na začiatku, keď sa o projekte SkyWay dozvedia po prvý krát, pretože niektoré veci znejú až príliš dobre, či priam neuveriteľne. Je dôvera voči projektu skutočne na mieste alebo je tu stále veľký priestor pre rôzne pochybnosti, obavy či dokonca nedôveru? Na tieto hlavné otázky by ste mali dostať odpovede, pomocou nižšie uvedených informácií. Všetko však treba vidieť v širšom kontexte, pretože sa neustále veľmi rýchlo vyvíja, tak ako doba v ktorej žijeme.

 

Hlavnými dôvodmi kritiky voči SkyWay sú :

  • Nedostatok informácií - toto je jednoznačne najčastejší a najlogickejší dôvod. Nestačí si prečítať 1-2 články a pozrieť nejaké videá, a už si myslieť, že ovládam všetko o projekte. SkyWay nerieši iba širokú problematiku dopravných systémov, ale bude mať vplyv na ekológiu a environmentalistiku (eko-výstavba domov a miest, eko-poľnohospodárstvo), odvetvie obchodu, využitie kozmu a ďalšie oblasti (strunový plot, monitorovacie zariadenia, lietajúce drony, elektromobily a elektrické kreslá pre zdravotne postihnutých, stavba strunových mostov pre ľudí i autá, nový typ pristávacej dráhy pre lietadlá, výroba vákuového skla, atď. - viac informácií na tejto webstránke).
  • Neschopnosť vidieť projekt nezaujato, v celej komplexnosti - veľmi úzko to súvisí s nedostatkom informácií. Je nevyhnutné všetko vnímať komplexne a zo širšieho pohľadu. Rozhodujúci je objektívny názor podložený faktami.
  • Neodbornosť a chýbajúce znalosti - taktiež súvisia s nedostatkom informácií, ale tiež s tým, že laici sa nevyznajú v odborných témach a pod. Každý nie je strojný, či stavebný inžinier alebo technik, kompetentný vyjadriť sa k danej problematike. Ľudia často kritizujú to, čomu nerozumejú. Vysvetľujú si slobodu prejavu po svojom a často sa snažia ako „odborníci“ manipulovať iných podľa svojich názorov. Človek by nemal kritizovať oblasť, v ktorej nie je odborníkom, napr. jadrovú fyziku, ak nie je fyzik, pretože jeho názor nemôže mať kvalifikovanú výpovednú hodnotu. Bohužiaľ veľa ľudí si takéto veci neuvedomuje a dáva až prílišný ohľad na názory ich priateľov, rodiny, známych, či iných „vyhlasujúcich sa za“ odborníkov!
  • „Hádzanie projektu SkyWay do jedného vreca“ s rôznymi podvodnými projektami. Je absolútne nekorektné prirovnávať projekt k rôznym podvodom, ktoré v strednej Európe boli za posledné obdobie (Kairos, Recyklix, Lara, Questra, OneCoin...), či v dávnejšej minulosti (Alweg, nebankovky ako BMG, Drukos...). Prečo sa to nedá vôbec porovnávať vysvetlíme na základe presných faktov.
  • Platená negatívna reklama, konkurenčné boje - samozrejme, že toto je veľmi chúlostivá téma a je ťažko k tomu doložiť nejaké konkrétne dôkazy. Konkurenčné boje a tlaky sú však takmer v každom odvetví a ani doprava nie je žiadnou výnimkou. Sú robené skryte a premyslene. Už teraz sa viacero firiem cíti ohrozených technológiou SkyWay. Hlavným cieľom SkyWay však nie je zničiť konkurenciu a iné druhy dopravy, ale celkovo odľahčiť dopravnú infraštruktúru, aby sme sa mohli prepravovať bezpečnejšie, ekologickejšie, lacnejšie, rýchlejšie, spoľahlivejšie a pohodlnejšie. Tretie tisícročie potrebuje nahradiť zastaralé technické riešenia, ktoré už splnili svoje poslanie. Úspech sa však neodpúšťa, preto s anti-reklamou musíme počítať.
  • Ľudia vždy radšej kritizujú, ako by mali niečo vymyslieť, vytvoriť - vždy bolo, je, aj bude jednoduchšie kritizovať, ako tvoriť a vymýšľať zlepšenia, nové nápady či prevratné veci. Ťažko je niečo zmysluplne vytvárať, byť dostatočne trpezlivý, neustále veci testovať, skúšať a postupne aj vylepšovať, zvládať rôzne prekážky a obetovať tomu veľa času a peňazí. Presne takto je to aj s vývojom strunovej technológie SkyWay! Strunová, znamená špeciálna koľaj predpätá vinutými lanami (strunami), čo ju robí vysoko nosnou, stabilnou z hľadiska rozťažnosti, či zmršťovania a hladkou.
  • Pochybnosti a nezáujem o čokoľvek nové - niektorí ľudia tým, že mnohým veciam nerozumejú a nedokážu si ich ani predstaviť, bežne ich odsudzujú hneď na začiatku a ani nepripustia možnosť presadiť sa na trhu. Nie je žiadnym tajomstvom fakt, že väčšina vynálezov bola najprv odmietaná. Za všetky vyberáme len jednu z mnohých zaujímavých prognóz z minulosti – „Nikomu nikdy nebude treba mať doma vlastný počítač“ (Ken Olson – zakladateľ a prezident korporácie Digital Equipment Corp. 1977). O ďalších mylných prognózach si môžete prečítať na 5. a 6. strane tohto materiálu od autora SkyWay. Našťastie väčšina dobrých vecí a vynálezov sa postupne presadila, aj keď to niekedy trvalo veľmi dlhý čas.
  • Obavy a strach zo straty peňazí, z neistoty investície a kvôli rôznym možným rizikám - ľudia celkovo neradi riskujú, pretože sa boja rôznych rizík, najmä že stratia svoje finančné prostriedky. Avšak ten, kto nič neriskuje, nemôže ani nikdy nič veľké získať či dosiahnuť. Nie nadarmo sa hovorí – „risk je zisk!“ Ľudia celkovo veľmi radi „hrajú na istotu“ a majú radi čo najviac garancií, ale v konečnom dôsledku väčšina garancií nie je takých, ako sa na prvý pohľad zdá, pretože v skutočnosti na 100 % nie je garantované takmer nič, okrem dvoch vecí – daní a smrti!
  • Odmietavý postoj kvôli nepochopeniu a iným dôvodom (napr. nedôvera voči Rusku, MLM, crowd-investingu, atď.).

 

Nedostatok informácií má tiež za následok, že ľudia nerozumejú niektorým pojmom, a tak ich mylne používajú v súvislosti s týmto projektom. Preto je na mieste vysvetlenie niektorých pojmov :

  1. Pyramídová hra (pyramídová schéma alebo lietadlo) - je podvodný, dlhodobo neudržateľný model aktivity, v ktorom je výsledok závislý na privedení ďalších účastníkov do tejto schémy. Každý nový účastník musí za vstup zaplatiť poplatok a za to dostáva možnosť inkasovať tento poplatok (alebo jeho časť) od ďalších účastníkov, ktorých sám získa. Takáto schéma neponúka žiaden produkt alebo službu. V podstate ide len o schému prerozdelenia peňazí. Tie sa rozdeľujú medzi účastníkov tak, že z príspevkov novo prichádzajúcich sú vyplácaní zakladajúci a skorší členovia smerom nahor. Vo väčšine krajín je tento model zakázaný a nelegálny!

    Ak sa na to pozrieme z pohľadu SkyWay, tak registrácia do projektu je zdarma. Každý sa na začiatku dobrovoľne rozhodne či bude investor, teda pasívny podporovateľ projektu alebo partner propagujúci projekt. Všetko je na dobrovoľnej báze, aj keď samozrejme, že právne a legislatívne ošetrené. Partner nemá povinnosť privádzať do systému ďalších investorov. Produktom SkyWay je presne definovaná a reálna nová inovatívna doprava a jej postupné budovanie po celom svete. Produktom SkyWay Capital je služba sprostredkujúca ponuku majetkových podielov priamo v holdingu materskej spoločnosti SkyWay. Kúpa podielov je zabezpečená a krytá konvertibilnou zmluvou.

  2. Ponziho schéma - je druh podvodnej peňažnej schémy, ktorá sľubuje „investorom“ neuveriteľne vysoké „výnosy“ v krátkej dobe. „Výnosy“ nemôžu byť vytvárané reálnym finančným zhodnotením, ale sú vyplácané z vkladov neskorších účastníkov. Schéma krachuje, keď nepribúdajú žiadni noví účastníci.

    SkyWay ponúka vysoké zhodnotenie, ale nie za krátku dobu, pretože tá hodnota sa najprv musí vytvoriť a vybudovať. SkyWay nesľubuje zázraky, len reálne zhodnotenie v reálnom čase. Najprv sa musí dokončiť Eko-techno park (miesto kde sa finalizuje výskum a certifikujú dopravné prostriedky a typy dráh), potom postaviť jednotlivé trate, čiže zrealizovať konkrétne (adresné) projekty a až tak môžu prísť prvé zisky a neskôr aj dividendy.

  3. MLM (Multi Level Marketing, sieťový alebo referenčný marketing) - je forma marketingu, ktorá funguje na veľmi jednoduchom, ale účinnom princípe odporúčania a používajú ho spoločnosti v rôznych odvetviach na predaj svojich produktov a služieb. Mimoriadne účinný je pri uvádzaní nového produktu alebo služby na trh. Momentálne je vo svete veľmi veľa úspešných spoločností využívajúcich MLM, niektoré fungujú už desiatky rokov. V súčasnosti je MLM najefektívnejšie a najspravodlivejšie odmeňovanie, pretože odmeňovaní sú len aktívni predajcovia a manažéri, ktorí dosahujú výsledky. Čím viac predajca predá, tým väčšiu odmenu získa vo forme provízií. Nehodnotí sa počet odpracovaných hodín, ale počet predaných produktov či služieb (obrat), teda efektivita. Je tu zachovaný princíp 3W (win – win – win = 3x výhra), kde firma vyhráva (je spokojná), keď predá svoje produkty / služby prostredníctvom sprostredkovateľa (predajcu); ten je spokojný, pretože za to získa províziu, a spokojný je aj zákazník, keďže získa požadovaný produkt alebo službu so servisom priamo doma. Sú rôzne druhy MLM, ale všetky majú spoločné dve veci: pyramídový princíp (nie pyramídová schéma!) a budovanie tímu (siete resp. štruktúry). Každý má možnosť (nie povinnosť!) budovať svoj tím spolupracovníkov a klientov (zákazníkov), za čo dostáva odmeny podľa presne zadefinovaného marketingového plánu spoločnosti. Daná štruktúra má tvar pyramídy, avšak tu si treba uvedomiť, že pyramídový princíp sa využíva takmer všade – v štáte, školstve, zdravotníctve, náboženstve, takmer v každej firme, rodine, atď. Napr. na vrchole firmy je riaditeľ (prezident), ten má svojich zástupcov, potom sú vedúci, nakoniec robotníci a pod. Zodpovednosť klesá smerom od najvyššej úrovne k najnižšej a rovnako je to aj s finančným hodnotením.

    Organizovanie a odmeňovanie systémom (formou) MLM využívajú v projekte SkyWay obe obslužné spoločnosti – SkyWay Capital, SWIG (SkyWay Invest Group). Ich hlavným cieľom je zabezpečiť financovanie cez crowdinvesting na dokončenie výskumu, vývoja a dobudovanie Eko-techno parku. Samotný holding a technológia SkyWay nepracuje formou MLM.

  4. Start-up - začínajúci projekt či začínajúca firma, je často ešte vo fáze tvorby podnikateľského zámeru. Začínajúci, teda „start-up“ projekt sa môže objaviť v akomkoľvek odbore, najčastejšie sú to však technologické či internetové firmy. V začínajúcej fáze ponúkali svoje budúce akcie napríklad aj firmy ako Facebook alebo Google. Neponúkali ich však formou crowdfunding.

    Aj projekt SkyWay sa zatiaľ nachádza vo fáze start-up, hoci je už na jej konci. Akonáhle sa začnú budovať cielené projekty v jednotlivých krajinách, spoločnosť SkyWay prejde na samofinancovanie. Potom bude začínajúca fáza úspešne ukončená. Neskôr spoločnosť SkyWay vstúpi na burzu, avšak v čase, ktorý bude pre spoločnosť a jej investorov s minimom rizík.

  5. Crowdinvesting (kolektívne alebo ľudové investovanie) - je crowdfunding založený na investíciách (doslovne „davové financovanie“) a je to menej známy spôsob financovania. V praxi to znamená, že jednotlivci investujú do projektov v štartovacej fáze (start-up) a ako protihodnota je im ponúknutý podiel v začínajúcej spoločnosti. Investori sa neskôr stanú akcionármi a profitujú buď z budúcich ziskov projektu alebo z možnosti predaja podielov, či akcií väčšiemu investorovi. Je potrebné rozlišovať 3 rôzne pojmy: crowdinvesting; crowdfunding; crowdsourcing. Najviac rozšírený je crowdfunding, v projekte SkyWay je to konkrétne podielový crowdfunding, investovanie do podielov materskej spoločnosti, takže investori nadobúdajú majetkovú účasť v spoločnosti SkyWay.

 

Najviac spochybňované informácie o SkyWay na internete odrádzajúce potenciálnych investorov:

  • Varovanie Českej národnej banky (ČNB) pred investíciou do projektu SkyWay - ČNB sa vo svojej informácii pre verejnosť odvoláva na § 36c a § 36f zákona 256/204 Sb. o podnikaní na kapitálovom trhu. § 35, 36c a 36f zákona a s tým súvisiaca povinnosť zverejniť prospekt cenného papiera sa týka verejnej ponuky akcií - Initial Public Offering (IPO). V tejto fáze sa však projekt SkyWay ešte jednoznačne nenachádza, pretože v súčasnej dobe sú ponúkané podiely (nie akcie!) spoločnosti Euroasian Rail Skyway Systems Holding verejne neobchodovateľné. Spoločnosť je vo fáze start-up a tak sa jedná o privátnu ponuku.

    Private equity (súkromný kapitál) - kapitál nie je kótovaný na burze cenných papierov. Kotácia = úradné pripustenie cenného papiera k obchodovaniu na burze. Jedná sa o investíciu do verejne neobchodovanej spoločnosti, za ktorú investor získava podiely na základnom kapitále podniku (majetková účasť). Vyhlásenie ČNB je mierne povedané nadbytočné. Čo viedlo ČNB k uvedenému vyjadreniu, v ktorom sú minimálne dve „nepresnosti“, nám chýbajú presné fakty. Podľa našich informácií však ČNB dodnes nenavrhla a ani neuplatnila žiadne nápravné opatrenia. Prečo? Je si vedomá „nepresností“ v informácii pre verejnosť zo dňa 1.11.2016?

  • Vyhlásenia rôznych finančných inštitúcií z viacerých európskych krajín - banka z Litvy, Estónska, finančná inštitúcia z Belgicka, finančná inšpekcia zo Švédska, finančná inštitúcia z Nového Zélandu. Spoločnosť SkyWay neponúka a nepredáva ani verejné dlhopisy a ani obchodovateľné akcie. Investície do podielov SWTA (Skyway Transport Austrália), do GTI (Global Transport Investment Inc.), alebo ERSSH (Euroasian Rail Skyway Systems Holding) sú investíciami do súkromného kapitálu, podobne ako v iných spoločnostiach vo fáze start-up, predtým než je spoločnosť sprístupnená verejnosti (pred vstupom na burzu cez IPO). O pravidlách investovania hovorí Investičné Memorandum. V súčasnosti spoločnosť SkyWay nie je verejne obchodovateľnou spoločnosťou, preto ani nemusela požiadať o tradičné náležitosti pre predaj podielov GTI ako je napríklad súhlas od národných bánk a pod. To znamená, že sa na to nevzťahuje dohľad ČNB, ani NBS (Národná banka Slovenska) a ani žiadnej inej národnej banky.

  • Zrušenie s.r.o. v roku 2015 (Euroasian Rail Skyway Systems Ltd, American, African, Australian & Oceanic) – tento fakt zneistil viacerých, avšak málokto si dohľadá súvisiacu dôležitú informáciu, že najprv ku dňu 30.4.2015 bola založená akciová spoločnosť s ručením obmedzeným Euroasian Rail Skyway Systems Holding Limited, a až následne boli všetky s.r.o. zrušené. ERSS HOLDING je vývojovo-inžiniersko-výrobná spoločnosť a má za cieľ vytvorenie priaznivých podmienok pre súkromných investorov, ktorí sa rozhodnú investovať do projektu SkyWay. V registri Financial Services Comission BVI je vedená pod číslom A1DB43C6F8. V ten istý deň bolo ERSS Holdingu pridelené v databáze ISIN medzinárodné identifikačné číslo cenného papieru (podiely = opcie na budúce akcie) pod číslom ISIN VGG322291094.

 

Výhody projektu SW :

• výhodné uloženie finančných prostriedkov a následné veľmi vysoké zhodnotenie,
• doživotné dividendy zo všetkých príjmov holdingu
(za adresné projekty, z predaja cestovných lístkov, z prepravy tovarov a materiálov, z biohumusu, atď.) aj pre budúce generácie (dedičstvo),
• duševné vlastníctvo v obrovskej výške,
• spoluvlastníctvo svetovej spoločnosti (technológie) – majetkový podiel (účasť na majetku),
• možnosť podporiť riešenie dopravnej situácie a priaznivo tak ovplyvniť aj životné prostredie.

 

Zhrnutie :

Za relatívne krátky časový interval aktívneho privádzania investícií (od roku 2014) spoločnosť SkyWay vybudovala :
– dopravnú infraštruktúru na pozemku v Bielorusku;
– 6 druhov dopravných prostriedkov (4 sú už certifikované štátnymi orgánmi v Bielorusku);
– vlastnú výrobu s pokročilým vybavením (profesionálne, veľmi kvalitné a drahé stroje a prístroje).

 

Záver :

SkyWay je skutočný fungujúci projekt, ktorý má výsledky a záujemcov o ďalší rozvoj svojich technológií. Mimochodom, plán realizácie projektu je splnený na viac ako 2/3, t. j. už bolo dokončených 11 z 15 etáp. Po splnení plánu v technológii a vyzbieraní dostatočnej výšky investícií bude vstup do materskej spoločnosti uzavretý. Ďalej budú noví investori môcť investovať len do samostatných adresných projektov. Tí, ktorí investujú do vývoja technológie SkyWay už dnes, obdržia dividendy z úspešnej realizácie všetkých projektov spoločnosti.

Myslíme si, že sme uviedli dostatok faktov hovoriacich jednoznačne za projekt SkyWay. Aj napriek všetkému uvedenému, nič nie je isté na 100 %. V dnešnej dobe platí a bude platiť, že „najväčšia istota je neistota“. Žiadne investovanie nie je bez rizík, ale kto vôbec neriskuje a chce hrať len na istotu, tak ten nikdy nič veľké nezíska!

Na základe uvedených všetkých relevantných informácií sa dá s veľkou mierou konštatovať, že sa spoločnosť SkyWay veľmi rýchlymi krokmi približuje k realizácii tzn. adresných alebo cielených projektov. V priebehu niekoľkých mesiacov tak s najväčšou pravdepodobnosťou bude ukončená možnosť zúčastniť sa a profitovať z tejto novej a prevratnej technológie, pretože sa uzavrie možnosť vstupu do projektu.

Zakúpte si teda svoje investične balíčky, pokiaľ je čas. To platí ako pre nových členov v projekte, tak aj pre starších, ktorí si chcú dokúpiť dostatočný počet podielov, pretože takáto možnosť tu už dlho nemusí byť! Povedzte o tejto príležitosti aj svojim známym, kamarátom, či rodine, pretože takúto životnú šancu už možno nikdy nedostanú! Ľudia vo svojom živote najviac neľutujú tie veci, ktoré vykonali, ale práve tie, ktoré nikdy nezrealizovali.

Z týchto podielov (budúcich akcií) budú vyplácané veľmi zaujímavé dividendy, ktoré vám zabezpečia veľmi slušný pasívny príjem a časom zabezpečia aj vaše ďalšie generácie! V akej výške to bude, záleží len na vás!

Na úplný záver sa vynára už len jedno zaujímavé konštatovanie: Keďže v blízkej dobe vznikne nový druh dopravy - SkyWay, budú len dve skupiny ľudí: Prvá ho bude využívať a platiť za cestovanie a druhá bude na ňom dlhodobo profitovať! Do ktorej skupiny chcete patriť?

 

Autor celého príspevku : Ing. Jozef Illéš - Top Expert SWC
© Texty je zakázané šíriť bez súhlasu autora. Všetky práva vyhradené.

 

Poznámka : Niektoré odkazy na videá bohužiaľ nie sú funkčné, pretože bol zrušený starý kanál na Youtube.

Skratky :
SW - SkyWay
SWC - SkyWay Capital
SWIG - SkyWay Invest Group
ETP - EkoTechnoPark
ČNB - Česká národná banka
NBS - Národná banka Slovenska
MLM - Multi Level Marketing (sieťový alebo referenčný marketing)
GTI - Global Transport Investments
SWTA - Skyway Transport Austrália
ERSSH - Euroasian Rail Skyway Systems Holding
IPO - Initial Public Offering (prvá verejná ponuka akcií)
ISIN - International Securities Identification Number (medzinárodné identifikačné číslo cenných papierov)
SAE - Spojené Arabské Emiráty