InnoTrans 2018

V období od 18. do 21. septembra sa konala medzinárodná dopravná výstava InnoTrans 2018. Na nej sa prvýkrát verejnosti predstavil vysokorýchlostný unibus - jeden z dopravných modulov strunovej dopravy SkyWay.

V roku 2018 najväčšia výstava dopravných technológií na svete zaznamenala rekordný počet účastníkov a návštevníkov, vystavovalo sa 400 inovácií a 155 svetových premiér. Giganti ako Siemens, Hitachi, Stadler, Alstom, CRRC, Škoda a ďalší demonštrovali to najlepšie z toho, čo vytvorili. Celkovo na výstave prezentovali vývoj a koncepcie spoločnosti zo 60 krajín - od Egypta, Bahrajnu a Malajzie, až po Singapur a Spojené arabské emiráty. Výstava prilákala 160000 návštevníkov zo 110 krajín, 25 obchodných delegácií z 18 štátov, ktorí prišli do Berlína, aby sa zoznámili s 3062 vystavovateľmi.

Strunová doprava na Medzinárodnej výstave Innotrans 2018 pritiahla pozornosť veľkého množstva hostí. Predstavitelia dopravnej sféry, podnikatelia a bežní ľudia, ktorí sa zaujímajú o špičkové technológie, z viac ako 30 krajín sveta (z Nemecka, Španielska, Francúzska, Veľkej Británie, Slovenska, Rakúska, Ruska, Českej republiky, Albánska, Švajčiarska, Indie, Ukrajiny, Rumunska, Poľska, Belgicka, Číny, Talianska, Srbska, Turecka, Chorvátska, Austrálie, Maďarska, Lotyšska, Bieloruska, Južnej Kórei, Dánska, Japonska, Brazílie, Slovinska, Holandska a ďalších) navštívili stánok z. a. s. Strunové technológie a na vlastné oči uvideli novinku projektu SkyWay - šesťmiestny vysokorýchlostný dopravný modul, ktorý má unikátne aerodynamické vlastnosti a vyznačuje sa tiež pohodlnosťou obsluhy a komfortom. Maximálna rýchlosť bude 500 km/h. Riadenie vysokorýchlostného SkyWay modulu je plne automatické, vďaka čomu je možné zabezpečiť minimálny bezpečný interval premávky 2 sekundy. Výkonnosť pri takýchto parametroch môže presiahnuť 200 tisíc cestujúcich denne. Cena cestovného vďaka vysokej účinnosti môže byť niekoľkonásobne nižšia ako na moderných vysokorýchlostných tratiach, nehovoriac o lietadlách. Vedúci riadenia koľajových vozidiel Andrej Zajcev približuje vo videu podrobnosti pre vysokorýchlostný junibus.

 

Firma Strunové technológie tiež predstavila na InnoTranse 2018 osemnásťmiestny unicar, ktorý absolvoval celý komplex skúšok a certifikáciu, je určený pre mestskú osobnú dopravu s rýchlosťou do 150 km/h. Toto vozidlo má iba miesta na sedenie, vyznačuje sa vysokou úrovňou komfortu a bezpečnosti.

Záujem o strunovú dopravu bol značne hmatateľný: doslova všetci najväčší hráči boli jej hosťami. Všetci veľmi ocenili potenciál technológie, pričom skonštatovali, že SkyWay nemá žiadne analógie z hľadiska rozsahu oblastí možného použitia, ako aj flexibility prístupu, ktorý je dnes taký dôležitý. Vysokorýchlostný osobný tranzit, mestská hromadná doprava v komunikačných systémoch medzi existujúcimi logistickými uzlami, komunikácia s predmestiami, vytvorenie kanálov na prepravu cestujúcich a nákladu ponad vodné prekážky a v horských oblastiach, kontajnerová doprava v prístavoch a oveľa viac. Naviac SkyWay doprava je súčasne osobná, cenovo dostupná, ekologická, a zameriava sa tiež na intermodalitu, digitalizáciu, automatizáciu a orientáciu na zákazníka.

SkyWay mal na výstave jeden z najvýraznejších stánkov. Zvýšenú pozornosť ohľadom ich stánku vyvolala účasť kľúčových pracovníkov spoločnosti, s ktorými sa dalo porozprávať a dozvedieť sa informácie z prvej ruky. Vysokorýchlostnú dopravu SkyWay osobne predstavil generálny konštruktér z. a. s. Strunové technológie a autor koncepcie strunovej dopravy Anatolij Junický.

 

Ako uviedli pracovníci spoločnosti SkyWay, ktorí boli prítomní na stánku, expozícia vyvolala u hostí silný dojem z niekoľkých dôvodov - po prvé, takéto vývojové práce sú unikátne, koncept je čerstvý a neočakávaný, pričom z hľadiska dizajnu a technológie je vypracovaný na vysokej úrovni. Po druhé, nikto to neočakával od tradične konzervatívneho a „pokojného“ Bieloruska. A navyše návštevníkom vŕtalo v hlave: ak na stánku ukazujú takú exkluzívnosť, čo potom ešte zostalo v zákulisí?

Inotrans 2018 poslúžil tvorcom SkyWay ako rokovací stôl, miesto stretnutia a výmeny skúseností s najväčšími hráčmi na trhu v oblasti vývoja inovačných dopravných technológií a s budúcimi spotrebiteľmi ich služieb. Účastníci výstavy prejavili veľký záujem o projekt a je celkom možné, že sa tento záujem rozvinie do plnohodnotnej spolupráce. Okrem kolegov z odvetvia dopravy, predstavitelia spoločnosti SkyWay nadviazali obchodné kontakty so zástupcami Ministerstva dopravy Bahrajnu, rozvojovej korporácie Malajzie, vládnych organizácií v Iráne a ďalšími záujemcami.

Vývojová spoločnosť SkyWay, tak ako aj pred 2 rokmi, dokázala nielen pritiahnuť pozornosť verejnosti výrazným dizajnom a neštandardným riešením zložitých inžinierskych problémov, ale opätovne si vydobyť zaslúžené uznanie na jednej z hlavných dopravných platforiem. Nižšie uvádzame len zopár z mnohých pozitívnych komentárov od ľudí, ktorí osobne navštívili stánok SkyWay:

• „Je to skutočný darček pre celé ľudstvo - pre zmenu sveta, jeho zlepšenie a pre vytvorenie novej dopravnej infraštruktúry.“
• „Na stánku SkyWay je veľa ľudí. Navštívil som všetky ostatné expozície a nikde nie je taká záplava návštevníkov. Som šťastný, že som mohol uvidieť tieto technológie. Mohol som sa ich dotknúť. A na iných stánkoch som pozeral len video.“
• „Vysokorýchlostný modul je čosi jedinečné. Na tejto výstave nie je nič podobné. Na iných stánkoch som nič také nevidela.“
• „Veľmi sa mi páčila táto expozícia. Toto vozidlo je veľmi zaujímavé. Veľmi oceňujem samotnú myšlienku, na základe ktorej bola táto doprava vytvorená na prepravu ľudí po celom svete, najmä v odľahlých ťažko prístupných oblastiach: v horách a na púšti. Rovnako som mi zapáčilo, že tento projekt financuje veľa ľudí na základe crowdinvestingu. Je to čosi originálne a nové. Tu vidíme, aká môže byť doprava budúcnosti. Zaujímavá a krásna práca.“


Vlastné hodnotenie:

V porovnaní s pred 2 rokmi, tentoraz už strunová doprava SkyWay nebola zaradená medzi futurustickými dopravami, ale normálne medzi plnohodnotnými koľajovými dopravami. Dokonca mala 1 stánok vonku pred halou č. 4, kde bol vystavený 18-miestny junikar pre mestskú dopravu, a taktiež 1 stánok vo vnútri na mieste 4.2. Vnútorný stánok sa rozprestieral na oveľa rozsiahlejšej ploche ako v roku 2016. Najväčšiu pozornosť pútal jednoznačne vysokorýchlostný junibus, samozrejme funkčný a v plnohodnotnej verzii. Dizajnom viacerým ľuďom pripomínal vesmírnu raketu a zožal nesmierny úspech. Naviac tam boli vystavené aj ďalšie modely - vzorky v rôznych mierkach, takisto aj vzorky koľajníc, motokoleso v skutočnej veľkosti a ďalšie zaujímavosti (napr. okuliare pre virtuálnu realitu).

Podobne ako pred 2 rokmi, aj tentokrát bol stánok SkyWay vždy preplnený množstvom ľudí, a môžeme čestne a úprimne vyhlásiť, že za celý priebeh výstavy sme nikde nevideli žiaden stánok, kde by bolo zhromaždených viac ľudí, dokonca sa naplnenosťou iné stánky k tomu ani zďaleka nepriblížili. To znamená, že záujem o projekt SkyWay je obrovský a stále viac sa táto nová inovatívna doprava dostáva do povedomia ľudí, čo je samozrejme skvelé a prospešné. Najviac nás však oslovilo to, že väčšina účastníkov bola veľmi pozitívne naladená a hlavne, že tam boli ľudia z viacerých krajín z rôznych kontinentov – Aziati, Afričania, Austrálčania, samozrejme najviac Európania, ale aj ďalší. V tom bol tiež veľký rozdiel oproti minulosti, že na minulom Innotranse medzi účastníkov patrili väčšinou len ľudia z európskych krajín, teraz to zloženie záujemcov, podporovateľov a aj investorov bolo oveľa pestrejšie. Tú celosvetovú masívnu podporu projektu SkyWay bolo cítiť na každom kroku. O to viac bolo cennejšie, že to mohol prvý krát zažiť „na vlastnej koži“ aj tvorca a zakladateľ celej myšlienky pán Junický. Ľudia boli nadšení, že sa s ním mohli osobne stretnúť, pozdraviť, odfotiť, porozprávať, či popriať mu všetko dobré, a veľa síl a energie do ďalších rokov, aby úspešne dokončil celý projekt a pomohol výrazne zlepšiť dopravnú situáciu postupne na celom svete.

Celkovo v stánku SkyWay panovala veľmi príjemná a pohodová atmosféra, a určite daná výstava splnila svoj cieľ a účel. Každý musel vidieť, že so spoločnosťou SkyWay sa už musí počítať, pretože sa v dohľadnej dobe určite zaradí medzi serióznych dopravcov koľajových systémov. Aj vďaka tomu sa neustále zvyšuje záujem o projekt SkyWay zo strany bežných ľudí, odborníkov, firiem, ale aj zo strany médií, kde viaceré časopisy (napríklad z Nemecka či Japonska) priniesli články o výstave Innotrans, kde značný priestor venovali práve strunovej inovatívnej doprave SkyWay.