EkoFest 2018

Dňa 4.8. prebiehalo každoročné podujatie – EkoFest 2018, ktorého sa zúčastnili stovky prívržencov strunovej dopravy zo všetkých kútov sveta. Na EkoFeste vývojová spoločnosť strunovej dopravy - Strunové technológie z. a. s. podáva správu o práci za uplynulý rok a hovorí o plánoch do budúcnosti.

EkoFest je veľké podujatie venované technológii strunovej dopravy. Tento rok ho pozorovalo asi 45-tisíc ľudí, 5 tisíc ľudí navštívilo EkoTechnoPark osobne, a ešte viac ako 40 tisíc sledovalo podujatie on-line. Priamy prenos sledovalo nepretržite asi 5 tisíc divákov. Na mieste demonštračného a skúšobného polygónu z. a. s. Strunové technológie sú predstavené funkčné vzorky dopravných prostriedkov, rôzne typy strunovej infraštruktúry a iné technologické inovácie spojené s rozvojom strunovej dopravy SkyWay.

Hlavným cieľom EkoFestu je ukázať harmonické susedstvo techniky a prírody. Strunová doprava SkyWay sa vytvára v rámci inovačného prístupu k osobnej a nákladnej doprave založenej na úspornosti, ekologickosti a vysokej účinnosti. Používanie overených technológií v kombinácii s inovačným vývojom zabezpečuje, že strunová doprava SkyWay má vysokú úroveň bezpečnosti a energetickej efektívnosti. Pritom výstavba strunových dráh zostáva cenovo dostupná vzhľadom na nízke požiadavky na materiál a jednoduchosť konštrukcie.

Ústrednou udalosťou EkoFestu je prejav generálneho konštruktéra Anatolija Junického. Tento rok uviedol, že vývoj projektu vstupuje do novej etapy - jedna z najmodernejších krajín na svete - Spojené arabské emiráty - pridelila pozemky na testovanie strunovej dopravy a jej následné zavedenie. Anatolij Eduardovič poznamenal, že v situácii, keď nastali prieťahy pri poskytnutí pozemku pre skúšky vysokorýchlostnej trate v Bielorusku, bola spoločnosť nútená hľadať ďalšie možnosti: „Čo už, keď nechce ísť hora k Mohamedovi, pôjde Mohamed k hore. Naši investori nemôžu čakať roky. Asi pred šiestimi mesiacmi som začal hľadať príležitosť vybudovať vysokorýchlostný testovací komplex v inej krajine. Dnes môžem prezradiť názov tejto krajiny: sú to Spojené Arabské Emiráty. Dostali sme podporu od vlády tejto krajiny.“

Anatolij Junický zdôraznil, že vzťahy so SAE už postúpili na úroveň realizácie. Politické vedenie krajiny vyčlenilo zdroje potrebné na vybudovanie testovacích pozemkov, vrátane plochy pre nový projekt – pred-vákuovej dopravy "Hyper-U". „Oni už preukázali, že potrebujú strunové dráhy. Máme pridelené pozemky o celkovej výmere vyše 50 hektárov, pre dve technologické platformy SkyWay – jeden pozemok o dĺžke 2,5 km, na ktorom bude komplex mestskej a nákladnej dopravy, vrátane prepravy námorných kontajnerov s hmotnosťou do 35 ton, kde máme v pláne dosiahnuť rýchlosť 150 km/h a druhý pozemok o dĺžke 25 kilometrov, kde máme v pláne dosiahnuť rýchlosť do 600 km/h, s nárastom dĺžky pozemku do 60 kilometrov, kde v budúcnosti postavíme pred-vákuovú trubicu Hyper-U s rýchlosťou 1250 km/h.“ Podľa Anatolija Junického, začiatok výstavby v SAE je naplánovaný už čoskoro: „S výstavbou v SAE začneme v septembri 2018. Všetko je pripravené. Toto sú naše prvé cielené (adresné) projekty, tzv. "spojené projekty", prototypy pre dopravné a infraštruktúrne komplexy v rámci štátnych objednávok v tropickej verzii.“ Anatolij Junický tiež oznámil vývoj blockchain platformy spoločnosti. S jej pomocou sa plánuje riadenie projektov strunovej dopravy a podpora ich rozvoja:

„V súčasnosti dodatočne vytvárame úplne nové technologické platformy založené na blockchain. Tieto práce sa vykonávajú v spolupráci s partnermi zo Spojených Arabských Emirátov. Na tejto platforme svetového meradla bude postavený bezpečný a voči chybám odolný systém riadenia všetkých technológií SkyWay: Technoparkov, cielených projektov, koľajových vozidiel, infraštruktúry a celosvetovo vytváranej siete - Transnet. A tiež, pomocou našej blockchain platformy otvoríme novú kryptomenu.“

Najdôležitejším rozdielom EkoFestu 2018 oproti predchádzajúcim ročníkom bola možnosť nielen uvidieť najnovšie vývojové práce SkyWay, ale ich aj naživo vyskúšať. Jazdu na inovačných koľajových vozidlách si vyskúšalo vyše 2100 návštevníkov podujatia. Dopravné komplexy SkyWay, ktoré nepretržite pracovali v automatickom režime, potvrdili svoju spoľahlivosť, komfort, bezpečnosť a pripravenosť na komerčné využitie.

Po ukončení jazdy mali cestujúci možnosť vyplniť anketu, v ktorej mali ohodnotiť strunovú dopravu známkou od 1 do 5. Návštevníci EkoFestu 2018 vyjadrili svoje dojmy týkajúce sa pohodlia pri nastupovaní-vystupovaní, interiéru, hladiny hluku, osvetlenia a teploty v kabíne, a tiež pocitu bezpečnosti za jazdy. Výsledky ankety, ktorej sa zúčastnili zástupcovia 32 krajín ukázali, že strunová doprava obsadila prvé priečky vo všetkých zisťovaných parametroch.

Podľa metódy indexácie lojality spotrebiteľa voči výrobku (Net Promoter Score) ukazovatele SkyWay sú na úrovni svetových lídrov ako sú napr. Tesla Motors, Starbucks, Amazon a iné, čo svedčí o veľkom potenciáli ďalšieho rozvoja technológie, ako aj o jej perspektíve v súťaži o miesto na trhu dopravných technológií.

Na festivale bolo mnoho zahraničných hostí, vládla tam veľmi pozitívna nálada, úžasné emócie a dôvera v úspech od partnerov SkyWay. Tisíce fotografií šťastných hostí EkoFestu 2018 na sociálnych sieťach je najlepší dôkaz, že festival bol úspešný. Celkový počet krajín, ktoré sledovali priebeh podujatia na mieste a online v deň konania EkoFestu bol 180. V areáli EkoTechnoParku viali zástavy Ruska, Ukrajiny, Kazachstanu, Litvy, Belgicka, Lotyšska, Estónska, Poľska, Nemecka, Švédska, Švajčiarska, Grécka, Rumunska, Kirgizska, Uzbekistanu, Moldavska, Azerbajdžanu, Rakúska, Talianska, Veľkej Británie, Maďarska, Austrálie, Vietnamu, Nového Zélandu, Jamajky, Kolumbie, Indonézie, Nigérie, Gruzínska, Írska, Cypru, Pobrežia Slonoviny, Malty, Holandska, Srbska, Slovenska, Slovinska, Francúzska, Chorvátska, Česka - spolu viac ako 40 krajín.

Okrem troch fungujúcich systémov osobnej dopravy SkyWay, ktoré pracovali v nepretržitej prevádzke počas EkoFestu, tam prebiehali aj prezentácie celého radu nových vývojových produktov, jednak tých, ktoré sú vo fáze testovania, ako aj tých, ktoré sú vo finálnej etape realizácie, a tiež niekoľko nových konceptov: nákladný dopravný komplex, superľahká nadzemná dráha a Uniwind, strunový most, sociálny elektromobil, dron s nosnosťou 1,5 tony, hyper-rýchlostný systém "Hyper-U".

V poradí tretí EkoFest sa stal najväčším v histórii projektu SkyWay. „Ukázal sa v najlepšom svetle“ a v praxi dokázal možnosť harmonického spolužitia živej prírody a technológií.

Na týchto odkazoch si viete pozrieť krátke video o EkoFeste 2018, alebo aj celé vysielanie z EkoFestu 2018.


Vlastné hodnotenie :

Jednoznačne najväčším zážitkom Ekofestu 2018 bola možnosť pre vyše 2000 ľudí sa prvý krát previezť na niektorom z 3 rôznych dopravných prostriedkov, a získať tak osobnú a doteraz nepoznanú skúsenosť. Pre mňa osobne to síce bola druhá jazda (prvá bola v máji 2018 na 14 miestnom unibuse), ale prvá na dvojkoľajovom 48 miestnom unibuse. O to viac som si vychutnával a užíval celkovú príjemnú atmosféru, a najmä veľké nadšenie ľudí, z ktorých sršali neskutočné emócie a pozitívne reakcie. Mnohí sa cítili ako keby boli pri zrode niečoho veľkého, a doslova písali najdôležitejšiu časť histórie tohto projektu. Vlastne tomu tak aj svojím spôsobom bolo.

Bol to v poradí už tretí Ekofest a rozhodne najvydarenejší. V roku 2017 sme síce mohli vidieť dopravné prostriedky v prevádzke prvý krát na živo, ale predsa len vlastná skúsenosť z jazdy sa nedá s ničím porovnať alebo nahradiť. Práve o ten vlastný zážitok išlo, pretože to je to najviac, čo človek môže získať. Aj keby prišiel o všetko, zážitky mu nikto nikdy nezoberie! Sám za seba poviem, že jazda bola veľmi plynulá, pohodlná, tichá, a všetko prebiehalo hladko a bez akýchkoľvek problémov. Určite si viem predstaviť sa takto prepravovať pravidelne každý deň, takže verím, že v dohľadnej dobe budeme mať SkyWay dopravu aj na Slovensku.

Už tradične pútal pozornosť najmä príhovor samotného tvorcu celého projektu – pána Junického. Rozhodne tou najdôležitejšou vecou bolo potvrdenie spolupráce so SAE a načrtnutie ďalšieho smerovania spoločnosti SkyWay. Celý príhovor si môžete prečítať tu. Pán Junický ochotne zodpovedal aj viacero otázok od ľudí, a celkovo si tak vyslúžil úprimné uznanie, záujem a dlho trvajúci potlesk. Samozrejme, že počas celého Ekofestu rozdal aj veľa podpisov, ochotne sa vyfotil s účastníkmi, či prehodil pár viet, vždy s úsmevom na tvári a veľkou pokorou. Je to skutočne veľmi príjemný a charizmatický človek, pravý vodca a veľký vizionár.

Počas celého dňa Ekofestu bolo vždy čo obzerať, dokladujú to aj viaceré autentické fotografie, či videá priložené na konci tohto článku. Napríklad, múzeum na prízemí v hlavnej budove, ktoré bolo prerobené oproti roku 2017 a dokonca tam už bol vystavený malý model špeciálneho elektromobilu Unimobil pre zdravotne postihnutých na invalidnom vozíku, čo bude svetový unikát, pretože nič podobné zatiaľ nikto nezostrojil! Ďalšou vecou, ktorá zaujala, bol nový dopravný prostriedok Uniwind, ktorý sa bude používať na ultra ľahkých tratiach postavených takmer kdekoľvek. Upútal tiež strunový most, po ktorom sa mohli prechádzať ľudia, a ktorý bol kompletne postavený za cca 2 týždne. Takéto strunové mosty sa budú stavať pre ľudí, aj pre autá, samozrejme oveľa lacnejšie ako je výstavba klasickou technológiou. Spomeniem ešte dron, prerobený ruský vrtuľník Ka-26, ktorý je tiež absolútne výnimočný, pretože nosnosť má takmer 1,5 tony (vlastnú váhu má 2 tony) a dlhý dolet, čo je skvelé. Určite si neskôr nájde svoje uplatnenie v rôznych odvetviach, keďže už teraz je o neho záujem zo strany viacerých firiem. Spoločnosť SkyWay sa netají úmyslom predávať tieto drony a získať tak dodatočné príjmy.

Celkovo Ekofest 2018 treba hodnotiť veľmi pozitívne a úspešne. Myslím, že splnil všetky predstavy zúčastnených, ba pridal aj čosi navyše, napr. zážitok z jazdy. Naviac bolo celý deň aj krásne počasie, ktoré určite tiež dotvorilo celkovo úžasnú atmosféru. Rozhodne sa oplatilo prísť osobne do EkoTechnoParku a pokochať sa všetkými dopravnými prostriedkami, a tiež rýchlym napredovaním celého projektu. Veď nie nadarmo už viacero odborníkov poznamenalo, že SkyWay spraví za 1 rok toľko práce, čo iným firmám trvá aj 10 rokov a s oveľa väčšími nákladmi. Verme, že aj v budúcnosti sa bude postupovať takto rýchlo, a hlavne bez nejakých väčších problémov či zádrheľov. „Budujme SkyWay, zachráňme planétu.“